Kyllästyitkö jo coneihin? Järjestä ne!

Vuosi 2012 häämöttää ja Desucon Frostbitekin on enää hiukan yli kuukauden päässä. Mutta mitä muuta vuonna 2012 tapahtuu?

Tällä kertaa tarkastelemme hiukan Bakaconin välivuoden vetoa, ja ennen kaikkea sen markkinointia.

Idioottikurssi

Tällaista olisi luvassa 23.-25.3.2012!

Idioottikurssi vaikuttaa nopeasti vilkaistuna Pieksämäen porukan järjestämältä Conconilta. Ainoana erona, että opetustapana tuntuu olevan Conconin suosiman mestari-kisälli-periaatteen sijasta ennen kaikkea uusille tekijöille suunnattu koulutustapahtuma. Etusivulta silmään osunut 35 euron osallistumismaksu vaikutti aluksi kalliilta, mutta siihenpä kuuluukin 2 yön majoitukset ja koko viikonlopun ateriat, eli kyse on aivan helvetin hyvästä diilistä. Kannattaa siis lähteä katsastamaan, jos kurssin aiheet innostavat yhtään.

Etusivun houkutteluteksti sensijaan aiheutti täysin päinvastaisen reaktion. Täytyy todeta, että oikein loukkaannuin, kun se on Suomessa nykyään paras tapa saada huomiota. Loukkaantumista seurasi lievä vitutus. Mitä niin kauheaa tuossa etusivulla sitten on? Tarkastellaanpa paria kohtaa.

”Mietimme, mitä voisimme tarjota heille, jotka kokevat kasvaneensa conittamisen yli, ja heille, jotka jo toimivat tapahtumanjärjestäjinä.”

Vääääääärin!

Kylmä rinki

Oz (Kylmä rinki) tulee pitkästä aikaa uusintoina Neloselta perjantain myöhäisillassa. Suosittelen!

Jos conitus ei enää kiinnosta, miksi ihmeessä järjestäisit coneja? Tai jos anime on menettänyt hohtonsa, onko järkeä järjestää juuri animetapahtumaa? Coneissa on paljon sellaisia tehtäviä ihan vastaavatasolle asti, joissa kiinnostus ko. conin aihepiiriä kohtaan ei ole välttämätön, mutta voiko esimerkiksi ohjelmasta vastata sellainen, jota ei koko aihe oikein kiinnosta? Esimerkkejä on menneinä vuosina valitettavasti nähty muutama, ja jälki ei ole kaunista.

Jos animen ja mangan tuijottelu kyllästyttää, vaihda harrastusta. (loistava vaihtoehto löytyy oikealta!) Jos taas olet edelleen harrastaja, mutta kyllästynyt coneihin, miettisitkö vielä hetken miksi coneilla ei ole sinulle enää niin paljoa tarjottavaa? Coninjärjestäjille tällainen palaute on kullanarvoista kamaa kaiken hehkutuksen ja ”vesi oli liian kylmää”-palautteen seassa, sillä se oikeasti auttaa kehittämään tapahtumaa. Ja mikäli homma ei pohdinnan jälkeenkään oikeasti enää innosta, niin miksi ihmeessä lähtisit järjestämään jotain sellaista?

Toinen kummastus etusivulla iski cockslapin tavoin poskelle. Kun on vuosikausia meuhkannut eri yhteyksissä siitä miten coninjärjestämisen ei tarvitse olla vapaaehtoista nuorisotyötä ja sen tekeminen voi olla hemmetin hauskaa, törmää tähän vanhaan väitteeseen taas uudelleen.

”Miksi nimeksi IDIOOTTIkurssi? Kun tahti tiivistyy ja tapahtuma lähestyy, deadlinet paukkuu niin tapahtuman järjestelyissä kuin työpaikoilla, alkaa kuulua huokailuja ”Miksi minä idiootti taas lupauduin tähän mukaan?” Siksi nimeksi IDIOOTTIkurssi.

Mutta emmehän me idiootteja ole. Olemme aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat järjestää tapahtumia hyvästä tahdosta ja jopa harrastuksena. Nyt Sinulla on mahdollisuus hankkia myös koulutusta siihen!”

Ilmeeni kun

In yo face, ha!

Ilmeisesti osa coneja tekevästä porukasta todellakin kokee asian näin. Täytyy sanoa, että aika pyyteettömiä tyyppejä, kun vuodesta toiseen jaksavat noin kiusata itseään! Tällä on valitettavasti pieni varjopuoli. Me muut kun haluaisimme coneja tekemään enemmän ihmisiä, joita kiinnostaa nimenomaan itse aihe ja älyttömän siistien tapahtumien tekeminen, ei masokismi. Tarinat kauheista kärsimyksistä ja kiittämättömistä kävijöistä eivät ole aivan parhainta markkinointia uusien tekijöiden houkuttelemiseksi. Onneksi kaikkien kokemukset eivät ole aivan samanlaisia, ja aiheestaan innostuneita järjestäjiä löytyy Suomen jokaisesta conista. Valitettavasti ylläolevat tarinat tuntuvat vain nousevan keskiöön kun coninjärjestämisestä puhutaan. Tsubasa-Petteri parodioi asiaa blogauksessaan vuonna 2010, mutta edelleen se tuntuu tasaisin väliajoin nostavan päätään.

Pohdimme asiaa irkissä pitkään ja hartaasti. Palkinto keskustelun parhaasta kiteytyksestä menee blogaajakollegalle, ihanalle madulle. ❤

00:33 <@madu_> EIKÖ ANIME JAKSA ENÄÄ KIINNOSTAA?
00:33 <@madu_> VAIHDA HARRASTUKSESI NUORISOTYÖHÖN

Lopettakaa nyt jo vihdoin tuollainen, ihan oikeasti. Muuten käy vielä pian niin, että kun nykyiset järjestäjät kyllästyvät hyväntekijän rooliinsa, sammuttaa viimeinen poistuessaan valot.

Hyvää yötä!

P.S. Teksti on aika tulista, vaikka pidän itse tapahtumaa, eli Idioottikurssia, hemmetin hyvänä juttuna. Menkää sinne, jos vaan ennätätte, mutta älkää ottako marttyyrin roolia. Omalta osaltani reissu jää valitettavasti väliin, koska samaan aikaan pidetään Tampereella jo aiemmin mainitun Conconin 6. kerta.

Yksi vastaus to “Kyllästyitkö jo coneihin? Järjestä ne!”

  1. Tsubasa Says:

    Noihin viimevuotisiin ajatuksiin on sittemmin tullut sen verran päivitystä, että uskoisin tämän ilmiön olevan lähinnä nimenomaan tietyn ihmisryhmän ongelma. Sellaisen, joka suhtautuu tapahtumiin ja niiden järjestämiseen enemmänkin omana harrastuksenaan kuin olemassaolevan harrastuksen jatkeena.

    Osaltaan tämä näkyy jo käytetyssä kielessä: ”conittaminen”. Harvemmin muissa tapahtumissa käymisestä käytetään samalla tavoin omaa verbiä… Joskus olen kuullut käytettävän sanaa ”festaroida” rockfestareilla käymisestä, mutta siihen se vähän sitten jääkin.

    Nytkun alkaa ajatella, niin kyseessä on kenties hieman samanlaisesta ilmiöstä: suhtaudutaan tapahtumassa käymiseen omana kokemuksenaan. Kenties animetapahtumilla on tapana kerätä puoleensa nimenomaan sellaista väkeä, joiden elämästä puuttuvat festareiden kaltaiset sosiaaliset riennot, ja toimia tavallaan samassa roolissa? Ihmekös tuo sitten, jos tapahtuman varsinainen aihe jää joillekin toissijaiseksi. Ja sitä kautta näitä ihmisiä sitten päätyy järjestäjäpuolellekin, ja tulos on sitten tämä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: