Jos olisin coninjärjestäjä

Jussi ’niidel’ Kari ei ennättänyt kauhean pitkään olla uutena pääjärjestäjänä, kun Desucon sitten meni ja pudotti pommin tulevaisuudestaan eilen illalla. Koska omaa pääjärjestäjäkauttani on jäljellä vain yhden DesuCruisen verran ja koska olen Desujutuissa lähitulevaisuudessa pelkästään taustatekniikan puolella, kuului omaan osuuteeni lähinnä hämmästely että pysyisikö se palvelin pystyssä (ei alkuun edes pysynyt, joten tehtiin peliliikkeitä).

Liikennöinti näytti iltaisella tämmöiseltä

”Missähän kohtaa se blogaus meni julki?”

Vaikka en ollut mukana äänestämässä ikärajan käyttöönotosta (sen teki KcS ry:n uusi, vuosikokouksessa valittu hallitus), olen kuitenkin edelleen mukana järjestämässä Desumeininkejä, joten en kauheasti viitsi kommentoida organisaation Wirallisen Äänen ohi päätöstä, mutta toteanpa sen verran että tämänkesäisen Desuconin mediaanikävijä oli tasan 19-vuotias ja keskiarvo tätäkin suurempi. Kyllä niitä täysi-ikäisiäkin harrastajia siis löytyy, vaikka Etelä-Suomen Sanomat onkin tempauksesta varmasti kovin hämillään.

Sensijaan voisin kirjoittaa vähän muusta. Tähän mennessä julkistetuista tapahtumista Desucon Frostbite on ilmeisesti ainoa ensi talvena järjestettävä con, ja kaikki muut tapahtumat ovat keskittyneet vuoden lämpimämmälle kuuden kuukauden aikajaksolle. Jos ei jo ennen K-18-julkistusta niin erityisesti sen jälkeen lienee melko selvää, että talvelle tarvitaan tapahtumia, ja tässä valossa en yhtään ihmettele alle 18-vuotiaiden kävijöiden voimakkaita reaktioita sen viimeisenkin talvitapahtuman menettämisestä.

Talvella on tylsää

Talvella on tylsää

..josta päästäänkin viimein itse aiheeseen! Ajatusta uusien talviconien saamisesta on heitelty useilta tahoilta ja sellaisen julkistaminen lähiviikkoina olisi takuuvarma tapa saada tapahtumalle sekä huomiota että myös kävijöitä. Apua ja tukeakin lienisi luvassa ihan mukavasti. Miten ehdotuksiin on sitten tähän mennessä suhtauduttu? Onko joku todennut, että sehän olisi itseasiassa aika jännää, mutta hiukkasen huolettaa että osaisiko tehdä kaiken? Tai että olisi tahtoa mutta tarkempia ohjeita kaivattaisiin?

Ei kelpaa -reaktio

No ei.

Ylläoleva kiteyttääkin aika hyvin ne reaktiot, joita ehdotus on saanut osakseen. Aivan omassa luokassaan kulkeekin jo tämä Facebookiin postattu tappouhkaus (tekijää en valitettavasti tiedä, saa ilmoittautua niin saadaan copyrightit kohdilleen).

Coninjärjestäminen on siis jotenkin häpeällistä? Törkeää edes ehdottaa että joku tahtoisi moiseen iljetykseen ryhtyä. Nyt turvat tukkoon ja järjestätte pikaisesti lisää niitä kaikille tarkoitettuja coneja, niin muiden ei tarvitse!

..tai niin. Vaikka joku tosissaan olisikin sitä mieltä että coninjärjestäminen olisi ihan kauheaa (tai että se voi olla ihan kivaa, kunhan minun ei vaan tarvitse), rohkenen silti väittää vastaan. Desuconissa mukana olo eli suuren ja pidetyn tapahtuman sekä sen sisartapahtumien ideoiminen, rakentaminen tyhjästä ja niiden kasvattaminen muiden vastaavien kanssa sekä vielä parin viime vuoden ajan koko porukan luotsaaminen, on ollut tähänastisen elämäni upeimpia juttuja. Olen aivan hemmetin ylpeä siitä mitä olemme saaneet aikaan! Suosittelen samaa vahvasti muillekin.

Mutta!

Niin, helppohan minun on sanoa kun olen jo tuota tehnyt. Coninjärjestäjäkoulun käyneen on helppo huudella privileegipassillaan, että menkää hipit töihin ja järkätkää niitä coneja. Harmi vain, että olen ihan tosissani tuota mieltä! Kun Desuconia alettiin tekemään, ajoin kesätyökseni trukkia ABB:lla ja odotellessa seuraavaa hommaa yövuorossa, kävin huutelemassa irkkiin muille vastaaville conin taloustilanteesta (koska olin talousvastaava), ja torppasin erilaisia hankkeita*, koska rahaa ei uudella conilla ollut erityisemmin. Ei siinä kauheasti erillistä tietotaitoa conien järkkäilystä ollut kertynyt. Tehtiin ja katseltiin sitten että menikö oikein vai täytyykö korjata.

Suunnitellaanpa siis uusi talvicon!

Coninjärjestäminen ilman osaamista juurikaan mistään on ihan mahdollista. Nettisivuja varten ei tarvitse osata koodata HTML:ää, PHP:ta tai muutakaan, kun voi asentaa esimerkiksi WordPressin sivuston pohjaksi. Samoin ilmaista kotisivutilaa ja apuakin saa esimerkiksi Säätöyhteisö B2 ry:ltä, joka pyörittää mm. Aniki-foorumeita ja monen coninkin sivustoa. Omien sivujen ohella conin tarvitsee toki toiminnasta tiedottaa esim. Twitterissä ja Facebookissa, mutta näihin toki tarvitsee tehdä vain tunnukset.

B2 ry - Eeppistä säätöä

Eeppisen säädön hoitaa tämä putiikki, niin sinun ei tarvitse!

Kävijät ovat viimeisen viiden vuoden aikana tottuneet ostamaan conilippunsa etukäteen, joten rahoitus hoituu tällä tavoin (rahaa saa myös sponsoreilta mainoksista ja myyntipöytäpaikoista!). Ilmaisena ja erittäin helppokäyttöisenä verkkokauppana lipunmyyntiin sopii esimerkiksi MyCashflow, jota ei tarvitse erikseen edes asentaa.

Talviconimme tarvitsee myös tapahtumapaikan. Erityisesti aloittava coninjärjestäjä voi hakea turvallisuutta mahdollisimman keskeisestä sijainnista. Suomen väestökeskipiste sijaitsee Hauholla, suomalaiseen tapaan keskeltä peltoa. Noin 15 kilometriä Hauhosta etelään löytyykin sitten Hämeenlinna, johon pääsee loistavasti niin junilla kuin busseilla sekä Helsingin suunnasta että Tampereeltakin (ja Lahdesta). Loistava sijainti siis!

Verkatehdas, Hämeenlinna (c) Yle

Hämeenlinnasta löytyy mm. tällainen mesta!

Aivan Hämeenlinnan juna-aseman vierestä löytyy kaikenlaisia kokouksia ja konferensseja isännöinyt Verkatehdas. Verkatehtaan sivuilta löytyy kattavasti niin kuvia alueesta kuin tietoa sen tiloistakin, ja koko paikkahan on kuin conia varten tehty!

Ohjelmaan löytyy useita saleja, pääohjelmaan hienonnäköinen Vanaja-sali ja myyntipöytiä varten esimerkiksi monikäyttötila Kehräämö. Muutakin tilaa jää tämän jälkeen hienosti muuhun käyttöön. Tilojen hintoja en valitettavasti suoraan osaa kertoa, mutta nekin saa kätevästi kysymällä.

Verkatehtaan alueen kartta

Näkyy löytyvän sisätilojen lisäksi myös melkoisesti aluetta photoshoottaukseen ym!

Nyt kun talvitapahtumallamme on sekä paikka, sivut kuin muutakin, jää innokkaan uuden järjestäjäporukan tehtäväksi vielä markkinointi! Ennen tätäkin talvea on vielä Tracon, jossa Hämeenlinnaan nähden hyvin läheisessä kaupungissa pääsee mainostamaan tapahtumaa huomattavasti suuremmalle joukolle kuin Verkatehtaalle edes mahtuu. Samalla voi hyvin pitää yhdistyspöytää ja myydä tapahtumaan lippuja. Markkinoida kannattaa aktiivisesti Twitterin ja Facebookin ohessa esimerkiksi lähettämällä tiedotteita, joita mm. Animelehti julkaisee melko kiitettävissä määrin. Samoin Desucon Frostbiten ikärajakeskustelun kautta uuden talvitapahtuman saama viidakkorummun kaiku on taattu.

Loput hommat ovat kohtalaisen itsestäänselviä (ja niistäkin kerron mielelläni lisää!), mutta erityisesti ohjelmaan kannattaa panostaa! Keskittyi uusi talvicon sitten yleisesti Japaniin tai vielä laajemmin kaikenlaiseen coneissa näkyvään, on tärkeää että näitä löytyy sopivasti myös ohjelmasta. Äläkä unohda viihdyttävämpää sisältöä (visailuja, huumoripaneeleita jne), jos tahdot tapahtumasi sisältöön hauskuutta!

Desumarkkinointia Tsukiconissa

Ensimmäisen Desuconin markkinointia vuoden 2008 Tsukiconissa. Keinot olivat kovat!

Semmoista. Tätä kirjoitellessa tuli sellainen fiilis, että hemmetti, tahdon järkätä conin tuolla itse. Ties vaikka vielä teenkin niin jos kukaan ei tänä talvena täkyyn tartu. Keksin tapahtumalle myös nimen, mutta jätetään se vielä piiloon!

Ja ai niin! Koska niidel on luvannut toteuttaa eikä vain pelata Civilizationia, paljastan tässä kaikelle kansalle: Desucon tulee julkaisemaan loppuvuodesta coninjärjestämisoppaan, josta löytyy ohjeita niin markkinointiin, budjetointiin kuin ylipäätään mihin tahansa coninjärjestämiseen liittyen. Suosittelen lukemaan!

* Olin talousvastaavana torppaamassa myös Tooru Furuyan kutsumista tapahtuman kunniavieraaksi (koska rahaa ei muka ollut). Edelleen olen kiitollinen, että muilla vastaavilla riitti kanttia laulaa talousvastaavansa asiassa suohon. Näin Desuconin kunniavierashistoria sai alkunsa heti ensimmäisestä conista.

9 vastausta to “Jos olisin coninjärjestäjä”

 1. Tulde Says:

  Jyväskylässä on lokakuussa myös Katsudocon, taitaa olla toka kerta tänä vuonna. Mainostus on kyl ollut niin vähäistä (ja tapahtuma osuu aina mun synttäriviikonlopulle ::D) että huomasin koko hässäkän vastikään, eikä tuu tänäkään vuonna pääsemään. Traconiin vois yrittää, kun jäänyt viimevuosina tää coneilu vähän vähälle….

  Mut siis harvinaisen hyvä ja kannustava postaus tapahtumajärjestämisestä, siihen ei tarvii kun pikkusen porukan ja vähän viitseliäisyyttä. Paitsi et sä teit pohjatyön jo valmiiks, niin tästä on hyvä jonkun jatkaa. 😀

 2. Joku =P Says:

  YUKICON

 3. Joo Says:

  Yukicon on ihan hyvä nimiehdtus

 4. Jasmin Says:

  yukicon olis ihan täydellinen nimi!

 5. Minni Says:

  Hämeenlinnaan? KYLLÄ!!! Asun Hämeenlinnassa ja voin sanoa että sijainti olisi todella hyvä! Ihan lähellä rautatieasemaa ja keskustan palvelut vain sillan ylittämisen päässä. Mutta tämä nyt tarvitsee suunnittelua ja rahaa. Onnea yritykseen!

 6. Sanna Nousiainen Says:

  Niin kuin sanoin jo aiemmin, tämä teksti oli loistava!
  Nyt olenkin sitten mainostamisen puolella. Nimimerkille ”Joku =P” kiitos, Yukicon on nimittäin nyt suunnitteilla! Eli nyt niille innokkaille, jotka minun ja ystävieni tapaan tästä postauksesta saivat motivaatiota: Olkaa yhteydessä minuun ja lisään teidät Facebook ryhmään jossa tätä upeaa uutta talviconia työstetään! Kiitos tästä!

 7. Tuure Says:

  Onneksi Yukicon nimellä ei löydy kuin 2 ulkomaista conia facebookista 😉

 8. MarieRiina Says:

  Tämähän kuulostaa loistavalta! Olen jo pitkään miettinyt miksei Hämeenlinnassa järjestetä coneja vaikka on priima paikalla. Ja pakko sanoa että tuo nimikin sulatti heti sydämmeni! Eikun Yukiconia järkkäämään!

 9. Missing Link » Arkisto » Hajahuomioita conien puheohjelmasta Says:

  […] seurauksia ja oikeutusta, koska aihetta on puitu blogeissa ja kaikkialla muualla somessa koko alkuviikon […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: