Riittää jo

Itseasiassa piti kirjoittaa tänään tapahtumanjärjestämisen läpinäkyvyydestä (tai oikeastaan läpinäkymättömyydestä), mutta saa jäädä (yli)huomiseen.

Kuopiossa järjestettiin viikonloppuna Animecon, jossa olin itsekin paikalla könyämässä kaupungin baarejatutustumassa ohjelmaan ja tapaamassa ihmisiä (mutta silti, jumankauta, Kuopiossa on yksi aika siisti jazz-baari!).

Niille, jotka eivät paikalla olleet, on onneksi vaihtoehtoinen tapa tutustua tapahtumaan: Intternetti täynnä draamaa ja tappelua! Kun leiritkin on sopivasti valittu jo vuosia sitten, ei vastapuolen argumentteihin tarvitse edes sen paremmin perehtyä.

juoksuhauta

Valmistautumista eri osapuolten näkökantoja avaavaan keskusteluun

Mitään uuttahan tässä ei sinällään ole, koska ihan samaa kamaa se on ollut Desuconin ja Animeconin jälkeen jo useamman vuoden. Sen sijaan että puhuttaisiin tapahtumasta ja sen onnistumisesta, kiistellään siitä ovatko palautteen antajan sympatiat Desuconin vai Animeconin puolella. Järkevinkin kritiikki kuitataan olankohautuksella, koska sen esitti muuten väärässä kaveripiirissä pyörivä henkilö, ja täysin absurdeistakin väitteistä tulee totta, koska ne sopivat niin mukavasti ennakko-oletuksiin.

Upeimpia esimerkkejä tästä nähtiin viikonloppuna, kun tapahtumaa kriittisesti kommentoineiden väitteet sivuutettiin, koska näiden epäiltiin olevan Desuconin vastaavia (Väite on ilmeisesti alunperin Animeconin infon työntekijältä, ei varsinaisesti tapahtuman vastaavalta). Eivät edes olleet, mutta mielenkiintoista olisi kuulla miten Desuconin vastaavuus olisi sitten tehnyt kritiikistä väärää?

6reenroomin kommentit

Tämä on hyvää palautetta, ihan riippumatta kuka sen esittää. (Luetaan alhaalta ylöspäin.)

Vähän mietittävää olisi tosin tälläkin puolella ojaa. Jos Desuconin kaltaisista tapahtumista pitävät ovat sitä mieltä että Animecon on huono, kannattaako sinne sitten lähteä? Animeconilla on kai yhtä lailla oikeus valita kohderyhmänsä kuin taas ensi talvena K-18-tapahtumana järjestettävällä Desucon Frostbitellä (kesän ikärajoista keskustelu jatkuu). Muiden asiaa kommentoineiden tapaan olen toki vähän taipuvainen ajattelemaan että jos tapahtuman nimi on Animecon, sen pitäisi myös keskittyä ensisijaisesti siihen, mutta eiköhän voida hyväksyä tosiasiana sekin, ettei se koko 11-kertaisen historiansa aikana ole sitä vielä kertaakaan tehnyt.

Tuomio

Palautetta ei kuitenkaan pitäisi antaa ihan näin

Samalla olisi itse kunkin hyvä pohtia miten ja millaista palautetta kannattaa antaa. niidel kirjoitti alkuvuodesta Desuconin blogiin siitä millainen palaute auttaa Desuconia eniten, ja aika samanlaisena se toimii myös muita coneja kommentoidessa. Lisäisin tähän Animeconin palautteen tiimoilta vielä ehkä sen, että hyvän palautteen ei ikinä tulisi ajaa toista osapuolta puolustusasemiin.

Kolikon toisena puolena coninjärjestäjän tulee myös osata ottaa palautetta vastaan oikein. Desucon on saanut tästä viime aikoina kritiikkiä kun vastaavat olivat puolijulkisesti naureskelleet kävijälle, joka valitteli tapahtuman jälkeen ettei löytänyt mistään Metsähallia (eli sitä Sibeliustalon keskellä olevaa päätilaa), mutta osataan sitä valitettavasti muissakin tapahtumissa (Animecon 2012:sta jälkimaininkeja). Tällaisesta olisi hyvä päästä eroon tapahtumasta riippumatta.

Samalla toisen tapahtuman järjestäjän kritiikkiin ei pitäisi suhtautua yrityksenä teilata tapahtumaa ja korostaa omaa erinomaisuuttaan. Tästä porukasta kun löytyy yleensä sitä kuuluisaa näkemystä, ja palaute voi olla todella kullanarvoista tapahtuman kehittämiseksi. Esimerkiksi Desucon sai ensimmäisen conin jälkeen Ropeconin paikallaolleilta vastaavilta tiukkasanaisen, mutta erittäin asiantuntevan palautteen. Opittiin!

Trollit eivät rakenna

Osa palautteesta annetaan toki ihan muussa kuin kehittämistarkoituksessa.

Yritetäänpä siis olla ihmisiksi! Vain siten tapahtumat voivat oikeasti kehittyä. Tämä koskee myös allekirjoittanutta, jonka suhtautuminen Animeconin kunniavierasohjelman järjestelyihin oli todella.. aikuismaista.

27 vastausta to “Riittää jo”

 1. Hachiroku Says:

  Kun keskustellaan siitä Animeconista, jota nykyään Kuopiossa järjestetään, en näe mitään perusteita puhua 11-kertaisesta historiasta, koska Kuopion Animeconilla ei ole nimeä lukuunottamatta enää mitään tekemistä sen konseptin kanssa, jonka pohjalta Animecon-nimistä tapahtumaa järjestettiin pitkään Finnconin kanssa. Nimi on vain jotenkin päätynyt Kuopioon ja jäänyt elämään siellä.

  Siitäkin voidaan keskustella, mikä on varsinaista anime-ohjelmaa. Sekö, joka käsittelee nimenomaan japanilaista animaatiota? Edes Desucon ei ole lähellekään rotuoppien mukainen puhdas animecon (pienellä), vaan sinnekin on pesiytynyt kaikenlaista japanilaista populaarikultturia käsittelevää ohjelmaa. Kuopion Animeconissa en ole koskaan käynyt, mutta niissä vanhoissa Animeconeissa en muista erityisemmin länsiohjelmaa olleen. Ainakaan silloin, kun itse olin mukana. Jos vieraat olivat lännestä, olivat he kuitenkin siellä nimenomaan siksi, että he olivat alan asiantuntijoita.

  Animecon on nimenä sellainen, että Kuopion tapahtuma voi hyvin pitää sen, varsinkin nyt kun se on jo vakiintunut sen tapahtuman nimeksi. Nimenä se ei kuitenkaan ole samalla tavalla omalaatuinen kuin vaikkapa Desucon tai Tracon, joita ei voi sekoittaa mihinkään muihin tapahtumiin. Se on vain con, jonka ohjelma käsittelee animea (ja muita japanilaisen populaarikulttuurin ilmiöitä). Ja ehkä hiukan länsiviihdettä. Mutta jättäisivät kuitenkin sen järjestysnumeron pois, jotta kukaan ei enää puhuisi 11-kertaisesta historiasta.

 2. Topias Says:

  Sanoinkin tämän jo tossa viikonloppuna, mutta sanon vielä uudestaan näin julkisesti.

  Jotenkin tämä meininki tällä hetkellä muistuttaa aika paljon Desuconin ja Traconin välisiä suhteita vuonna 2009. Silloin oli samalla tavalla kaivauduttu poteroihin, ja kaverin puolelle heiteltiin käpyjä surkealla osumatarkkuudella.

  Sitten vuotta-paria myöhemmin Desucon ja Tracon olivat suunnilleen parhaat kaverit, joiden välillä lainattiin ideoita, laitteistoa ja asiantuntemusta. Välissä oli syntynyt tapahtumanjärjestäjien seminaari Concon, ja kummasti harhakuvitelmat toisesta olivat kaikonneet, kun istuttiin samoihin pöytiin juttelemaan.

  Valitettavan harva tämänkertaisen Animeconin järjestäjistä on päässyt käymään Conconeissa. Voi olla, ettei tapahtumaa tunneta tai arvosteta samalla tavalla Päijänteen itäpuolella, mutta välimatkat varmasti vaikuttavat, kun Conconia on pidetty lähinnä Helsinki-Tampere -akselilla. Hassu juttu kuitenkin on, että Concon pidetään missä ja milloin joku on sen halukas järjestämään.

  Edellisen Conconin yhtenä järjestäjänä haastankin Kuopion järjestämään ensi vuodelle yhden Conconin, jotta päästään eroon turhasta kyräilystä.

  PS. Myös Mikkeli käy, jos jotain Mimiconilaista sattuu kiinnostamaan. 🙂

 3. Petteri Uusitalo (@ptjtsubasa) Says:

  Topiaksen kommenttiin liittyen… Eipä Animeconin järjestäjiä kauheasti netissäkään näy.

  Animeconin Twitter-tilin aktiivisuus on aika matala, eikä henkilökohtaisia Twitter-tilejä tietääkseni juuri ole. Blogeissakin conin puolelta on kommentoinut viime päivinä lähinnä Morin tulkkina toiminut Sandorizu, joka ei edes kuulu conin järjestäjiin.

  Kun tilanne on tällainen, ei liene kovin iso ihme että minkäänlaista yhteydenpitoa tai dialogia ei ole. (Ja kenties se vaikuttaa välillisesti myös tapahtuman laatuun, kun Animeconin järjestäjät eivät ole millään tavalla muun Suomen mukana keskustelussa siitä, mihin asioihin conien järjestämisessä kannattaa kiinnittää huomiota?)

 4. Pasi Savolainen Says:

  Itseäni ihmetyttää tämä Petteri Uusitalon kommentin viimeinen maininta. Itselleni tuli fiilis, että mielestäsi tapahtuma ei ollut onnistunut, vaikka myimme tavoitteen mukaisen lippumäärän ja olemme saaneet eritätin hyvää palautetta suurimmalta osalta kävijöistämme.

  Myönnän että tapahtumassa on paljon korjattavaa. Kuitenkin suurimmat kritiikit kävijöiden puolesta ovat kohdistuneet asioihin, joihin emme voi vaikuttaa (musiikkikeskuksen arkkitehtuuri yms.) Tälläkin hetkelle jokaisella teistä on mahdollisuus käydä täyttämässä virallinen palautelomake Animeconin kotisivulla ja ottaa yhteyttä sähköpostitse suoraan vastaavaan henkilöön, jos tunnette, että haluatte antaa suoraa palautetta.

  Mielestäni twitter, facebook sekä erinäköiset laudat ovat kohtuullisen kehnoja paikkoja antaa rakentavaa kritiikkiä. Kritiikin sävy muuttuu näissä helposti negatiiviseksi tai se houkuttelee keskusteluun mukaan juurikin nämä ikävät trollit.

  Pyydän täten, että jos haluatte antaa raknetavaa palautetta, välttäkää huutomerkkejä sekä agressivista kielen käyttöä, sillä tällöin teitä itseänne on vaikea ottaa vakasti.

  Me järjestämme tapahtumaa puhtaasti kävijöitä ja sponsoreitamme varten. Kävijöille tarjoamme elämyksiä ja mahdollisuuden tutustua ja hengata hyvässä porukassa. Sponsoreillemme haluamme tarjota mahdollisuuden harjoittaa ammattiaan ja kehittää skenen sisäistä tarjontaa mahdollisimman laajalle.

  Anime etuliitteestä, tutkailin ensivuoden kunniavieraamme Doug Walkerin vierailuita tapahtumissa ja useamman tapahtuman nimessä mainittiin anime. Jos tämä ei ole ongelma muulle maailmalle, niin miksi se pitää nostaa ongelmaksi meille joka vuosi. Ja jos katsomme viimevuotta, jolloin meillä oli kunniavieraana ”jotain random internet julkkiksia” kuten heitä twitterissä kehuttiin, myimme tapahtumanloppuun heidän ansiostaan, heidän ohjelmisaan oli erittäin runsaasti väkeä ja tapahtuumaamme osallistui ihmisiä jotka eivät ikinä olleet aiemmin tapahtumissa käyneet, juurikin heidän ansiostaan.

  Seuraamme twitteriä sekä muita sosiaalisia medioita ja filtteröimme sieltä oleellisen kritiikin, vaikka emme vastailekaan aktiivisesti.
  Eli pieni pyyntö kaikille. Jos teillä on jollekkin sanottavaa, sanokaa se hänelle henkilökohtaisesti älkääkä menkö torille huutelemaan ja toivomaan, että jos hän vaikka sattumalta kuulisi (ja ymmärtäisi mitä olet sanomassa)

  T: Animeconnin sponsorivastaava

 5. Petteri Uusitalo (@ptjtsubasa) Says:

  Hei Pasi, ja tervetuloa keskusteluun!

  Minusta tapahtuman onnistumisen mittarina ei kannata käyttää pelkästään sen lipunmyyntiä ja taloudellista omavaraisuutta, koska sillä ei selviä kuin se onko tapahtuma ns. ”biologisesti elossa”. Jos käytettäisiin mittarina tätä, Suomessa ei olisi oikeastaan koskaan ollutkaan yhtään epäonnistunutta animetapahtumaa.

  Ja toisaalta esimerkiksi Fanfest oli tapahtuman itsensä ja sisältötarjontansa puolesta äärimmäisen onnistunut tapahtuma, josta jäi kävijöille hyvä maku suuhun. Tästä huolimatta tapahtuma oli taloudellinen epäonnistuminen, mikä on sääli – mutta se ei ole sitä, mitä me palautteenantajat kommentoimme puhuessamme tapahtuman laadusta.

  Itse olen kovastikin sitä mieltä, että palautteen kannattaa aina olla julkista, koska vain silloin julkinen keskustelu on mahdollista. Tämän vuoksi myös tapahtuman järjestäjien kannattaa oma-aloitteisesti tulla tänne torille juttelemaan meidän kävijöiden kanssa, eikä vaatia sitä että palautetta saa antaa vain yksityisesti. Täällä me kuitenkin kaikki olemme jo valmiiksi.

 6. Lmmz Says:

  Hachiroku, muistanet että niinkin lähellä kuin Norjassa järjestetään vuosittain myös tapahtuma nimeltä Desucon, joka taisi olla olemassa jo ennen suomalaisten versiota (http://desucon.no/desu9/).

  itse en muista, että Traconin ja Desuconin suhteet olisivat koskaan kauhean huonot olleet – enemmänkin sitä kireää ilmapiiriä oli jo ekan Desun kohdalla varsin kuolleen Animeunionin, Finncon-Animeconin ja osin myös Ropeconin suuntaan (joissa toki vaikutti pajon samoja ihmisiä kuin Traconinkin järjestäjissä). Meininki rauhoittui kummasti parin ekan Desun jälkeen, johtuen varmaankin sekä joidenkin desuvastaavien vaihtumisesta että tapahtuman ja ihmisten yleisestä aikuistumisesta – ja toisaalta myös siitä, että huutelut eivät enää olleet vain katteetonta uhoamista, vaan takana oli oikeasti onnistuneesti järjestettyjä coneja.

  Kuulemma Animeconin nimeen ja brändiin liittyen on kuulunut joitakin haluja palauttaa tapahtuma kiertäväksi (ja ilmaiseksi, tai ainakin nykyistä huomattavasti suuremmaksi). Itse en pidä tätä kovin hyvänä ideana, koska silloin jouduttaisiin taas keksimään pyörää (=tapahtumapaikkaa, järjestäjiä, rahoituspohjaa ym.) uudestaan aika tyhjästä. Veikkaan, että valtaosa nykyisen Animeconin kävijöistä ei noissa vanhoissa Finncon-Animeconeissa koskaan ole käynytkään, koska a) niistä on sen verran aikaa, että kävijät olivat silloin vielä liian nuoria, ja b) koska ne olivat kaikki Länsi-Suomessa. Sikäli nykyinen malli on ihan toimiva Itä-Suomen suurimpana tapahtumana vastapainoksi läntisille Desulle ja Traconille, ja sitä kannattaisi kehittää eteenpäin.

  Näin satojen kilometrien päästä Kuopion coneissa kertaakaan käymättä (paitsi Nekocon II:ssa, jossa taisi olla vielä aika eri järjestäjät) näkisin itse netistä lukemani perusteella, että Animeconilla taitaa olla kaksi suurta ulospäin näkyvää perusongelmaa:
  1) Tilat ja niiden optimaalisin käyttö kuumana kesäpäivänä, kuitenkin maksimoiden tapahtumaan pääsevien halukkaiden määrä.
  2) Järkevän dialogin ylläpitäminen muun scenen kanssa – tähän kuuluvat niin yksittäiset kävijät (riippumatta siitä, ovatko he myös toisten conien järjestäjiä tai lehtien toimittajia), muut conijärjestäjät sekä scenen oma mediakenttä (lehdet, blogaajat ym).

  Näiden päälle tulevat asiat, kuten huonosti juonnetut kunniavierasohjelmat tai JV:iden epäselvä/töykeä käytös ovat pieniä perusjuttuja, joita tapahtuu joka tapahtumalla. Ohjelman laatu paranee, kun tapahtuman imago paranee. On tietysti asia erikseen, mistä ohjelmat pohjimmiltaan kumpuavat – varmasti tapahtuman kulissien takana on paljon sellaista, mitä ulkopuolinen ei tiedä, mutta mikä selittää (joskaan harvoin oikeuttaa) joitakin outouksia. Aivan sama ilmiö on nimittäin kaikkien muidenkin tapahtumien (myös Desuconin ja Traconin) kohdalla, nyt ja tulevaisuudessa.

 7. Pasi Savolainen Says:

  Petteri, avaisitko hieman käsitettä ”biologisesti elossa”. Tapahtumamme jokainen ohjelmanumero oli vetovoimainen kohdeyleisön huomionottaen. Edelleen aistin kirjotuksestasi, että mielestäsi tapahtuma ei ollut onnistunut. Haluaisitko avata mielipidettäsi hieman. Olemme saaneet paljon palautetta juurikin tältä äänekkäältä osalta SOMEa. Näiden palautteiden johdosta tulemmekin tekemään paljon muutoksia tuleviin tapahtumiin. Pyydän anteeksi jokaiselta, joka on pahoittanut mielensä keskustelun ja informaation puutteen takia.

  Torilla huuteluun, olen huomannut etä torille on keräntynyt yleensä erittäin tiivis ja äänekäs joukko. Emme voi tietää, mikä heitä mietityttää ja askarruttaa. Siksi toivomme että ihmiset ottaisivat yhteyttä suoraan ihmiseen joka osaa heitä auttaa ja tiedottaa asiasta. Myöskin huuteluihin ”Animecon on suomen epäanimein con” on erttäin vaikea aloittaa keskustelu rakentavalta pohjalta. Mielipidekysymyksiin emme ala kommentoimaan, mielestäni suomessa on tarpeeksi erilaisia tapahtumia skanen sisällä että jokainen voi löytää sen, josta nauttii.

  Keskustelun laadusta ja kehittämis ehdotuksista. Olemme ottaneet objektiiviset palautteet huomioon esim JV toiminnasta sekä tapahtumaorganisoinnista. Suurin osa kritiikistä tuntuu kuitenkin kohdistuvan edelleen kritisoijien subjektiiviseen kuvaan ”laadukkaasta ohjelmasta”. Tähän emme voi valitettavasti vaikuttaa, sillä valtaosa kävijöistämme on nauttinut tapahtumastamme ja ohjelmat ovat olleet vetovoimisia. Tämän indikaattorin mukaan tapahtumamme on tavoittanut kohdeyleisönsä ja on ollut erittäin onnistunut niin ohjelmatarjonnan kuin vetovoimaisuuden saralla.

  Isoin ongelma tapahtumassa on ehkä sen brändäys. Kuten Blogikirjoituskin jo kertoo, lopetetaan tämä pilkunviilaaminen nimestä ja toivoisin että ihmiset hyväksysivät sen, että Animecon on Japanilaisen populaarikulttuuri sekä nuorisokulttuurin tapahtuma. Tämä asia otetaan conitean käsittelyyn heti ensimmäisissä kokouksissa ja siitä on jo ollut puhetta conitean sisällä.

  Julkisesta keskustelusta. Julkinen keskustelu on hyvästä, muuta samalla täytyy miettiä, mikä foorumi on asiallinen millekkin asialle. Kaikki keskustelut eivät ole mielestäni tarpeellisia käydä julkisesti eikä minkään tapahtuman kulisseja tarvitse esitellä kaikille kävijöille. Tämän vuoksi pyydän myös teiltä suorempaa yhteyden ottoa meihin päin, sillä esim. itse en twitteriä tai blogeja kummemmin seuraa, sillä en jaksa kuluttaa energiaani kaiken oleellisen informaation erotteluun.

  Pyydän myös anteeksi kaikkia mahdollisia kirjoitusvirheitä teksteissäni, Kärsin lievästä lukihäiriöstä.

 8. Petteri Uusitalo (@ptjtsubasa) Says:

  Tarkoitan biologisella elossaolemisella sitä, että tapahtuma kyllä järjestyy joka vuosi eikä vie järjestäjätahoaan konkurssiin.

  Tätä ei kuitenkaan kannata pitää onnistumisen ainoana kriteerinä, aivan samaan tapaan kuin yksittäisten ohjelmanumeroiden laadusta ei kannata tehdä johtopäätöksiä sen perusteella onko katsomo täynnä vai ei. Päätös coniin lähtemisestä tai jonkin ohjelmanumeron katsomisesta kun tehdään ymmärrettävästi etukäteen, ja laatu selviää vasta paikan päällä.

  Varsinaisista ongelmista olen pitkälti samaa mieltä kuin Lmmz tuossa yllä: pienet ongelmat ovat korjattavissa, ja suurimmat ongelmat ovat järjestäjien puutteellinen viestintä ja tapatumapaikan ilmanvaihto. Ensimmäinen on helposti korjattavissa jos viitsimistä löytyy, jälkimmäinen on ymmärrettävästi vaikeampi tapaus.

  Yksi vaihtoehto voisi olla myytävien lippujen määrän vähentäminen; rakennuksen paloturvarajat kun saattavat olla paljon suuremmatkin kuin mitä rakennukseen kesäisin mukavasti mahtuu. Yksittäisten huoneiden – kuten vaikkapa karaokehuoneen ja pelisalin – tapauksessa taas investoiminen esimerkiksi 200 euron hintaisiin jäähdyttäviin ilmastointilaitteisiin voisi parantaa kävijöiden viihtyvyyttä suuresti.

  Itse olen myös kovastikin eri mieltä kanssasi siitä, voiko tapahtuma vaikuttaa ohjelmansa laatuun. Esimerkiksi Desuconissa jaetaan joka vuosi ohjelmanpitäjille ohjeet, joissa annetaan hyödyllisiä neuvoja esiintymiseen ja ohjelman suunnitteluun. Ja tietääkseni tapana on myös seurata muiden conien saamaa julkista palautetta ja pyytää Desuconiin puhumaan nimenomaan sellaisia ohjelmanpitäjiä, joista on muualla pidetty. (Tämänkin takia julkinen keskustelu on muuten hyödyllistä.)

  Siitä miten Animecon täyttää ohjelmakarttansa en tiedä juurikaan mitään, mutta olen pannut merkille että tapahtumassa ei juurikaan näy samoja puhujia kuin vaikkapa Traconissa ja Desuconissa. Mahtaakohan Animecon edes kysellä heitä pitämään ohjelmaa?

 9. Pasi Savolainen Says:

  ”Mahtaakohan Animecon edes kysellä heitä pitämään ohjelmaa?”

  Petteri,pyydän kiinnittämään huomiota kirjoittamasi tekstin sanomaan. Itse kuulutat rakentavan palautteen antamista ja vastaanottamista sosiaalisen median kautta, mutta itse juuri kirjoitusasullasi ajoit minut puolustuskannalle ja pahoiti hieman mieltäni sanomalla ”oletteko olleet niin idiootteja että ette ole edes kysynyt muilta laadukkaampaa ohjelmaa”. Kommenttisi on ylimielinen ja hyökkävä. Juuri tällaisen kommentoinnin takia emme seuraa tai kommentoi SOMEssa esille tulleita asioita. Myös blogikommentit ”Desupallomeri on Animeconin animein ohjelma” ei lisää halua lähteä kommentoimaan tai keskustelemaan henkilöiden kanssa, joilla on jo valmiiksi noin vahva negatiivinen mielipide tapahtumastamme.

  Kovasti puhut ja korostat Desuconin ohjelman laatua. Olen kanssasi samaa mieltä, ohjelmat ovat sisällöllisesti ja teknisesti laadukkaita. Itse Desuconissa parin kerran vierailleena voin myös sanoa, että ohjelmat eivät ole kovinkaan vetovoimaisia, jos kävijäkuntana toimii 14-22 vuotiaat cosplaysta ja narutosta kiinnostuneet kävijät.

  Ohjeman teknistä puolta voimme ja tulemme kehittämään, mutta samalla tapahtumamme tulee toimia matalankynnyksen tapahtumana niin ohjelman järjestäjille kuin kävijöillekkin. Tarjoamme ohjelman pitäjille apua sekä ohjeita. Ohjelmakonkarit Desuconista ja Traconista ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa tapahtumaamme jos haluavat! Emme kuitenkaan koe tarpeelliseksi lähteä kyselemään ohjelman perään, sillä ohjelmaa on riittänyt viimeiset 3 vuotta hyvin ja se on ollut tarpeeksi laadukasta, että ihmiset ovat halunneet tulla uudestaan tapahtumaamme.

 10. Pasi Savolainen Says:

  Ja selvennyksesi, itselläni ei ole mitään Desuconia vastaan, mielestäni tapahtuma on hieno ja toivoisin kaikkien tekevän yhteistyötä mahdollisimman laajan tapahtumakentän luomiseen. Kommenttini Desuconin pallomerestä oli lähinnä esimerkki julkisesta blogista, joka mielestäni luo ja pahentaa tätä vastakkain asettelua ja on kaikenkaikkiaan negatiivinen ja haitallinen kommentti kummankin tapahtuman suuntaan (antaa kommentoijasta ylimielisen kuvan yhdistäen tämän ylimielisyyden Desuconiin ja samalla mollaa ja alistaa Animeconia vätättelemällä tämän ominaisuuksia, tässä tapauksesssa ohjelman ”animepitoisuuta” ja laatua)

 11. Johanna K (@huilailee) Says:

  Mikä siinä pyytämisessä olisi niin kauheaa? Tampere Kuplii on pyytänyt minua puhumaan useana vuonna, ja tuleehan siitä imarreltu olo. Kiva mennä tapahtumaan, joka selvästi haluaa minut sinne pitämään sen ”pakollisen mangaohjelman”. 🙂 Hyvä fiilis jäänyt aina siellä puhumisesta, vaikka puitteet eivät olekaan kovin hyvät (ei äänentoistoa).

 12. Perhis Says:

  Jos kommentin ”Mahtaakohan Animecon edes kysellä heitä pitämään ohjelmaa?” lukee ”oletteko olleet niin idiootteja että ette ole edes kysynyt muilta laadukkaampaa ohjelmaa”, niin alan ymmärtää, miksi ei ehkä kannata lukeakaan netin kommentteja. Ei keskusteluihin kannata osallistua, jos näkee kaiken asiallisen epäasiallisena, mutta ne aurinkolasit kannattaa myös riisua joskus. Onnistun tällä varmaan tekemään saman, pahoittelut jo etukäteen, mutta kärkkäimpien kommenttienkin ytimessä saattaa olla jopa asian jyvänen (Petterin kommentti ei tosin ollut erityisen kärkäs, vaan mielestäni asiallinen kysymys aiheesta ”pyytääkö Animecon ohjelmanpitäjiä tapahtumaansa”).

  Ehdottoman hyvä on kuitenkin se, että Animecon tietää mitä haluaa olla, eikä se ole väärin. Itse asiassa se on koko tapahtuman ydin – mitä halutaan tehdä ja kenelle. Siinä missä Desussa halutaan ehkä tarjota vähän diipimpää ohjelmaa, on hyvä, että on tapahtumia jotka tarjoavat vähän ”helpompaa” ohjelmaa. Aloitteleva ohjelmanpitäjäkin saattaa mieluummin esittää ohjelmansa vaikkapa Aconissa tai pienemmässä tapahtumassa, kuin esimerkiksi Desuconissa. Sama pätee kävijöihin. Desussa esittelynomainen luento Naruton hahmoista ei välttämättä toimi, mutta jossain muualla toimii. Sen sijaan diippi burgerointipläjäys japanilaisesta folkloresta ja symboliikasta Narutossa saattaisi jättääkin Aconissa salin tyhjäksi, mutta Desussa kerätä katsojia, dunno.

  Mutta se, että ohjelma on ”entry leveliä”, ei tarkoita, että se voi olla mitä tahansa. Jos ohjelmaa haluaa parantaa, kannattaisi pyytää niitä jo hyväksi todettuja pitäjiä puhumaan – nämä hyvät puhujat osaavat pitää monenlaista ohjelmaa, jos vain halua ja selkeät suuntaukset löytyvät.

  Uudet ohjelmanpitäjät ovat piireissä ehdottoman hyvä asia, mutta näiden kanssa riskinä on, että ohjelma ei välttämättä olekaan niin hyvää kuin toivottaisiin. Ei kannata tyytyä siihen että ”olemme saaneet ohjelmakartan täyteen ennenkin, miksi pyytää ketään puhumaan”, vaan jopa karsia hakemuksia ja valita itse paras mahdollinen ohjelmakattaus tapahtumaansa. Jos siis haluaa, eihän se mikään sääntökirjaan kirjattu pakko ole.

 13. animuporvari Says:

  Kiitoksia tähän mennessä kommentoineille! Erityisen mainiota on että Pasi on avannut keskustelussa hieman Animeconinkin näkökantoja.

  Tässä vaiheessa onkin hyvä lainata itseään.. ”Lisäisin tähän Animeconin palautteen tiimoilta vielä ehkä sen, että hyvän palautteen ei ikinä tulisi ajaa toista osapuolta puolustusasemiin.” Yritetäänpähän muistaa tämä, niin keskustelussa on mahdollista päästä eteenpäinkin.

  Olen Pasi kuitenkin kanssasi eri mieltä siitä että Facebook, Twitter ja muu sosiaalinen media olisivat huonoja paikkoja kommentointiin. Ne ovat siihen luonnollisin paikka siksi että ihmiset ovat siellä jo valmiiksi. Tämän vuoksi tosin kielikin voi välillä olla yliampuvaa jos jotakuta oikein ärsyttää. Kuitenkin olematta mukana näissä keskusteluissa ette voi mitenkään vaikuttaa miten Animeconista keskustellaan ja kun reagoitte asiaan, on keskustelu pitkälti muilta jo unohtunut ja siinä todettu tullut yleiseksi totuudeksi. Virkamies voi piiloutua faksien ja sähköpostilistojen taakse, mutta tapahtumanjärjestäjä ei. Koko organisaation ei tarvitse elää ja hengittää somea, mutta ainakin muutaman vastaavan olisi ihan hyvä näin tehdä (erityisesti tiedottajan).

  Kuten Tsubasa kommentoikin, on tapahtuman onnistuminen huomattavasti monimutkaisempi määrittää kuin vain tietystä ohjelmasta saatu positiivinen tai negatiivinen palaute. Ylipäätään en tykkää puhua koko tapahtuman onnistumisesta, koska se on sangen laaja käsite ja siihen todennäköisesti sisältyy eri asioita aivan henkilöstä riippuen. Jollekulle tapahtuma on onnistunut kun kavereiden kanssa on hauskaa ja sää on hyvä. Joku toinen taas kokee tapahtuman epäonnistuneeksi jos ulkona sataa.

  Sen sijaan puhuisin mieluummin eri osa-alueiden onnistumisesta ja epäonnistumisesta. Kunniavierashankinnassaan Animecon oli tänä vuonna selkeästi onnistunut. Kunniavierasohjelmassa ja tiedotuksessa taas oli selkeästi kehittämisen varaa, kuten tapahtumaa koskevasta palautteesta onkin luettavissa. Ja vaikka moni tapahtuman osio onkin täysin onnistunut, voi niitä silti kehittää ensi vuodeksi. Poteroituminen tapahtuman onnistumisen taakse ei palvele ketään.

 14. Pasi Savolainen Says:

  Animuporvari, kiitos kommenteistasi, olen tosiaan sortunut tähän tapahtuman kokonaisvaltaiseen onnistumisen toitottamiseen, pahoittelut siitä. Mitä olen yrittänyt sano on, että SOMEssa yritämme olla mahdollisimman hyvin esillä, mutta äänekkäin SOME kommentointi on valitettavasti ollut mielestäni ihmisten subjektiivisten kokemusten, kuten ohjelman sisällön, kritisoimista. Itseäni harmittaa erittäin paljon myös tämä Animecon vs Desucon asettelu. Tämän toivoisin loppuvan, en tiedä mistä tämä on saanut alkunsa mutta lupaan että teen kaikkeni että se saadaan päättymään. Samoin kärkäs kommentointi ja siihen vastaaminen jättää helposti kuvan, että yritämme puolustella ja selitellä toimintaamme. Tämä tekee SOMEssa toimimisen hankalaksi.

  Kuten jo sanoimme, seulomme kaiken palautteen läpi ja kehitämme tapahtumaa mahdollisimman hyväksi. SOMEsta saamme monia hyviä ideoita ja palautetta, mutta kärkkäisiin kommentteihin emme lähde selittelemään itseämme.

  Kuten jo sanoin, en itse seuraa aktiivisesti blogeja tai twitteriä, mutta olen hyvin tietoinen ihmisten kanssakäymisetä ja kommunikaatiosta (koulutan itse mm. työpaikka kommunikaatiosta ja monikulttuurisuudesta) ja sen vuoksi en voi olla puuttumatta hyökkääviin kommentteihin, jotka hakevat ulkoasullaan konfliktia keskustelukumppanista.

  Tiedän että näitä komentteja on internet pullollaan, mutta merkittävimpien henkilöiden kesken, kuten toimittajat, suurimmat blogaajat sekä järjestäjät, pyrittäisiin välttämään tietoista konfliktin hakua keskenämme. Tämä vain repii skeneä hajalleen ja aiheuttaa turhaa kärhämää ja harmia.

 15. Nyyppä Says:

  ”…mutta äänekkäin SOME kommentointi on valitettavasti ollut mielestäni ihmisten subjektiivisten kokemusten, kuten ohjelman sisällön, kritisoimista”

  Palaute usein perustuu omaan henkilökohtaiseen eli SUBJEKTIIVISEEN kokemukseen. Objektiivisuus palautteessa on mahdotonta, ellei halua kommentoida että ”tapahtumassa oli kunniavieras” tai ”aurinko paistoi”. Objektiiviset kommentit kun olisivat sellaisia, mihin kukaan ei voisi väittää vastaan omalla kokemuksellaan.

 16. animuporvari Says:

  Pasi, kiitokset! Tuon vastakkainasettelun päättäminen olisi varmasti molemmille osapuolille kannattavaa. Pyrinkin omalta osaltani siihen että Desuconin piiristä ei perustelematonta lyttäävää kritiikkiä tai yleistä riidanhaastamista nähtäisi.

 17. Pasi Savolainen Says:

  Nyyppä, mitä tällä tarkoitin on se, että kyseiset palautteenantajat eivät ota palautteessaan huomioon, että tapahtumassa oli myön n. 3000 muuta joista suurin osa saamiemme palautteiden mukaan on viihtynyt tapahtumassamme erittäin hyvin. Agressiivinen tapahtuman lyttääminen (kts. aiempi esimerkki) ei mielestäni ole rakentavaa palautetta. Tällä hän vain ilmaisee, ettei hänellä itse ollut kivaa. Tämä on täysin asiallinen palaute ja palautteen olisi voinut ilmaista neutraalimmin ”Animeconissa ei tänävuonna ollut minulle kiinnostavaa ohjelmaa”. Kehitämme kuitenkin tapahtumaa kokonaispalautteen perusteella, sillä kaikkia emme pysty tyydyttämään ja kuten animuporvari sanoi, meillä on vahva visio, minkälaista tapahtumaa haluamme kehittää.

 18. Nyyppä Says:

  Jos itse koen, että jokin tietty ohjelmanumero olisi pidetty tai järjestetty huonosti, en miettisi tai tekisi galluppia, miten muut 2999 tyyppiä mahtoivat sen kokea. Tällöin voin kommentoida vain subjektiivisesti, omalta osaltani. Subjektiivinen kommentointi ei ole sama kuin negatiivinen ja hyökkäävä kommentointi.

 19. Petteri Uusitalo (@ptjtsubasa) Says:

  Hei Pasi,

  Kysymykseni siitä ottaako Animecon itsenäisesti yhteyttä ohjelmanpitäjiin ei ollut tarkoitettu ylimieliseksi tai hyökkääväksi, vaan oli ihan puhdas kysymys. Tänne ulospäin Animeconin järjestelyistä ei nimittäin kauheasti näy tai kuulu, joten moni yksityiskohta on meille ulkopuolisille hämärän peitossa.

  Toisaalta kysymys sisälsi myös konkreettisen ehdotuksen. Tätä rakentavampaa rakentavaa palautetta en ikävä kyllä osaa oikein antaa.

  Ikävää, jos tällainen keskustelu tosiaan saa teidät puolustuskannalle ja välttelemään sosiaalista mediaa.

 20. Pasi Savolainen Says:

  Petteri, ei se mitään, lausestasi sain vain hieman hyökkäävän viestin. ”Mahtaakohan Animecon edes” alku lauseella ei ole neutraalein vaihtoehto. Ja tosiaan ehkä kiinnitän itsekkin asiaan liikaa huomiota kun kuuluu työnkuvaan saada ihmisiä tiedostamaan, että hyvinkin pienet asiat aiheuttavat kanssakeskustelijassa puolustusreaktion.

  Ja kiitos ideasta! Otan tässä keskustelussa esille tulleet asiat puheeksi ensimäisessä kokouksessa. Ideoita ja parannusehdotuksia on tullutkin kiitettävästi. Kiitos vielä kaikille mahtavasta keskustelusta. Minuun voi olla yhteydessä sähköpostilla, jos tapahtumassa esille tulleeta asiat ihmetyttää tai haluatte antaa palautetta jostain.

  Ja pyydän kaikkia tapahtumaan osallistuneita täyttämään palautelomakkeen. Se olisi meille erittäin hieno asia.

 21. Cilla Says:

  Pasi: Tervehdys ja kiitos kommenteistasi. Olen Desuconin nykyinen kunniavierasvastaava, mutta olen lisäksi antanut siskoni kanssa Animeconille kaksi puheohjelmaa sekä yhden kunniavierasohjelman (järjestimme Takahashin haastatteluohjelman kaksi vuotta sitten).

  Animeconin ohjelmavastaava otti minuun ja siskoihini yhteyttä ensimmäisen Desucon Frostbite -tapahtuman jälkeen ja kysyi, kiinnostaisiko meitä tulla pitämään puheohjelmaa Animeconiin. Olin tästä otettu ja ilolla olen antanut Animeconille ne kolme puheohjelmaa, koska haluan antaa omalta osaltani jotain Suomen animeskenelle. Tänä vuonna talvi oli meille kuitenkin sen verran kiireinen että jättäydyimme pois Animeconista, koska meillä ei kesän Desuconin jälkeen ollut voimia alkaa heti tekemään Animeconille niin tasokasta ohjelmaa kuin haluamme coneihin tehdä. Haluaisin kyllä kovasti tehdä Animeconille ohjelmaa taas ensi vuonna, jos aikaa on tarpeeksi.

  Olen kanssasi aivan samaa mieltä siitä, että Animeconin ja Desuconin vastakkainasettelu on täysin outo ja tarpeeton, ja kaikki haluaisivat elää ilman sitä. Samanlaista passiivis-aggressiivista vihanpitoa valitettavasti on ollut myös Animeconin sekä Anime-lehden välillä, enkä keksi tähän muuta syytä kuin conin pääjärjestäjän henkilökohtaiset kaukaiset kaunat Anime-lehden päätoimittajaa kohtaan. Toivoin jo viime vuonna että asia olisi jo kyetty jättämään taakse, mutta niin ei aina vaikuta olevan.

  Topiaksen Concon-ehdotus on yksi tapa, jolla Animeconin järjestäjäväki voisi lähestyä muiden conien järjestäjiä asiallisesti, tutustua toisiinsa, solmia ystävyyssuhteita sekä vaihtaa keskenään tietoja, ajatuksia ja muistoja animetapahtumien järjestämisestä. Ylipäätään kannatan sitä, että eri conien väki menisi hieman ”ristiin”, eli eri conit eivät vetäytyisi henkilökuntineen omiin tiloihinsa puhumaan pahaa toisistaan. Minä itse olen aina valmis keskustelemaan coniskenestä ja sen kehittämisestä minkä tahansa conin järjestäjien kanssa, ja jakelen kunniavierasasioihin liittyviä tietoja ja neuvoja avuliaasti muille coneille. En halua että Suomessa on vain yksi hyvä coni jonka järjestäjäporukkaan satun kuulumaan, vaan että Suomessa nähtäisiin mahdollisimman paljon hyvin järjestettyjä conitapahtumia, joiden järjestäjät eivät vihoittele keskenään, vaan järjestävät tapahtumiaan sulassa sovussa.

 22. Emilia (@skenejeesus) Says:

  Sori, mutta en vaan voinut pysyä hiljaa.

  Huomaan, että täällä puhutaan somessa annettavasta palautteesta. Kyllä, kaiken somen seuraaminen on erittäin työlästä, hidasta ja uuvuttavaakin. Seuraan itse melko aktiivisesti somea, joten tiedän mistä puhun. Minulla on tapana välittää monia somessa näkyviä viestejä eteenpäin. Jos tiedän, ettei henkilö, jolle viesti on kohdistettu, tule koskaan muuten sitä näkemään, en näe mitään ongelmaa toimia välikätenä. Pidän auttamisesta, vaikka sitä ei aina osatakaan arvostaa.

  Viime yönä syntyi Facebookiin ryhmä, jonka tarkoituksista yksi on auttaa coneja kehittymään tuomalla kävijät ja järjestäjät lähelle toisiaan ilman palautelomakkeiden ja sähköpostien tuomaa virallisuutta. Ryhmässä jokaiselle conille tehdään oma tiedostonsa, minne jäsenet saavat jakaa ajatuksensa ja ideansa tai linkin blogiinsa, tumblriinsa tai muuhun vastaavaan. Ajatus ryhmästä syntyi, kun huomasin somessa pientä kärhämää Animeconiin liittyen ja kysyin twitterissä, onko vastaavaa ryhmää olemassa. Ei ollut, joten hihat laitettiin heilumaan.

  Tällä hetkellä ryhmässä on 113 jäsentä, joista kolme ovat admeita (minä, @rrikocb ja Degre Digital). Tiedän kuitenkin, että valtaosa niistä, joille ryhmästä olisi eniten hyötyä, eivät ole vielä jäseniä. Puhun nyt teille, Animeconin järjestäjäporukka, ensisijaisesti, sekä myös muille conien järjestäjille, joita en välttämättä tiedä.

  Minusta on paljon kätevämpää, että samaan aiheeseen liittyvät asiat kootaan yhteen paikkaan, kuin että joutuu jokaisen etsimään itse. Pienien ja vasta aloittelevien conien järjestäjille on varmasti paljon polttavampaakin tekemistä, kuin kaivella somesta palautetta heidän tapahtumaansa koskien. Se vie aikaa vaikka olisi kuinka taitava aikatauluttamaan tekemisensä.

  Uskoisin, että tällä ryhmällä pystyttäisiin ainakin hiukan helpottamaan conien järjestäjien harteille jäävää taakkaa someen putkahtelevien palautteiden ja kommenttien seuraamisesta. Mutta sitä ei voi tapahtua, jolleivat conitealaiset ole paikalla hyödyntämässä tätä mahdollisuutta.

  Tässä on linkki kyseiseen ryhmään. Toivon, että siitä on hyötyä edes joillekkin coneille, jos ei kaikille. https://www.facebook.com/groups/817582494920106/

 23. Pasi Savolainen Says:

  Nyyppä, oman mielipiteen sanominen ei olekkaan tässä se pointti, vaan kuinka sen tuo esille. Jos hyökkää agressiivisesti esimerkkinä ”Animeconin ohjelma on syvältä” ei tällä kommentilla ole paljoakaan tekemista rakentavuuden kannalta ja se sivutaan turhana huuteluna. Jos haluisi animeconiin lisää syväluotaavaa puheohjelmaa, voisi siitä kertoa ”animeconin ohjelma ei kiinnostanut, tahtoisin nähdä enemmän tällaista kiitos”.

  Valitettavasti, mitä olen lukenut näitä SOMEn palautteita valtaosa on juurikin tuota ensimäistä. Tällöin en näe mitään syytä alkaa kuluttamaan omaa energiaani ja yrittää selvittää mikä on ihmisen saanut näin tuohtumaan, vaikka suurin osa kävijäöistä ei näe asiassa mitään negatiivista. Myöskin väitteet animeohjeman puutteesta ovat ikäviä, sillä tapahtumassa oli n. 30 tunnin veran ohjelmaa, joka käsitteli animea tai mangaa jollain tasolla.

  Tällaisissa tilanteissa emme voi muut kuin todeta, että harmi, kun emme voineet tarjota kävijäle mielekäämpää tapahtumaa ja toivoa että muut tapahtumat palvelevat häntä paremmin.

  Tämänkin vuoksi toivoisin erimielisyyksien loppuvan skenen sisällä, sillä luomme tapahtumia suuremmalle harrastajajoukolle, kuin jota voimme palvella. Näin ollen tapahtumien täytyy olla tarpeeksi erilaisia keskenään, että tavoittaisimme mahdollisismman ison osan harrastajista.

 24. Petteri Uusitalo (@ptjtsubasa) Says:

  Twitterissä annetun palautteen laatuun voisi varmaan toki auttaa se, että järjestäjät itse olisivat siellä aktiivisempia – eivät pelkästään coniin liittyvissä asioissa, vaan ihan yleisestikin. Ainakin omasta mielestäni tämä auttaa tuomaan conin tekijöitä lähemmäs kävijöitä ja tekemään heistä helpommin lähestyttäviä.

  Jos kävijät eivät tiedä että conin edustajat ovat Twitterissä, eivät he varmaan vaivaudu antamaan siellä kovin rakentavaa palautetta, koska olettavat että con ei siellä kuitenkaan kuuntele. Ja tämän takia keskustelu siellä saattaa sitten jäädä pelkäksi kavereiden kesken voivotteluksi ja päivittelyksi.

 25. Jenni Says:

  Hei,

  olen Jenni Kääriäinen ja olen toiminut Animeconin ohjelmavastaavana viimeiset kolme vuotta ja sen lisäksi toimin tällä hetkellä Helloconin pääjärjestäjänä myöskin kolmatta vuotta. Näiden kolmen vuoden aikana olen halunnut kehittää Animeconin ohjelmaa parempaan suuntaan ja ohjelmasta on myös tullut ehkä enemmän minun näköiseni. Käyn kaiken kritiikin läpi niin somessa, anikissa kuin Animeconin omassa kävijä/järkkäri palautteessa aina tapahtuman jälkeen. Esimerkiksi viime vuoden palautteesta tämän vuoden tapahtumaan toimme paremmin organisoidut avajaiset ja päättäjäiset, hiotumman konsertin, paremman näkyvyyden teemallemme (koulu) sekä enemmän animeohjelmaa. Kaikki kritiikki on tärkeää, ja sieltä kärkkäästäkin palautteesta yleensä löytyy taustalta totuus.

  Animecon ei yritä olla Suomen animein coni (se kunnia jääkööt Desuconille, joskin löytyy heidänkin ohjelmistostaan keskiyön teehetkiä ja seurapelejä), vaan pyrimme tarjoamaan monipuolista ohjelmaa eri tasoisille ja erillaisille kävijöille. Ohjelmistostamme löytyy niin animeen kuin Japanin kulttuuriin liittyvää ohjelmaa sekä ajankohtaista ohjelmaa (kuten MLP-luento, joka ei liity animeen, mutta koska kyseiselle ohjelmalle on paljon kysyntää kävijöiden piirissä niin päätin tehdä tämän ohjelman kohdalla poikkeuksen, esimerkiksi 2013 meillä oli yli 60 hengen ponimiitti). Ohjelmiston pääpaino on kuitenkin animessa, ja tänäkin vuonna meiltä löyty yli 30 tuntia animeaiheista ohjelmaa. Ohjelmistossamme on myös syväluotaavaa ohjelmaa, vaikka kovasti väitetäänkin että sellaista ei sieltä löydy (esimerkiksi Naiskuva Kaoru Morin tuotannossa, Yhteiskunnalliset teemat Gundam-sarjoissa tai Bifauxnenin lyhyt oppimäärä).

  Yleisesti puhutaan että Animeconin ohjelma olisi huonoa. Kuitenkin kritiikissä ohjelmaa on pääsääntöisesti kehuttu, tänäkin vuonna useat luennot vetivät salit täyteen. Myös ohjelmanpitäjät ovat tykkänneet pitää ohjelmaa ja kokeneet että järjestelyt tapahtumassa ovat olleet onnistuneita ohjelman kannalta. Toivoisinkin että kävijät ja muu henkilökunta kertoisi minulle tarkalleen mitkä Animeconin ohjelmista oli tätä ns. huonoa ohjelmaa, koska minun korviini ei ole kantautunut vielä tämän vuoden ohjelmistosta mitään moitteita (joskin en ole käynyt vielä aivan kaikkea palautetta läpi.) Itsehän en juurikaan tapahtumassa ehdi käydä katsomassa ohjelmaa, joten kaikki palaute on avuksi ja näin voimme karsia ohjelmanpitäjistä sellaiset henkilöt, jotka pitävät ohjelmaa ainoastaan rannekkeen vuoksi (2012 meillä oli yksi tälläinen tapaus, häntä ei otettu pitämään ohjelmaa enää 2013).

  Meillä aloitti tänä vuonna uusi kunniavierasvastaava, joka valitettavasti lähti vähän sooloilemaan kunniavierasohjelmien kanssa. Minua itseänikin harmitti nämä sössimiset, mutta hänelle on annettu asiasta palautetta ja tarkistan henkilökohtaisesti kunniavierasohjelmien sisällön ensi vuonna.

  Viime vuoden 2013 kunniavieras valinnoista on ollut paljon kritiikkiä, varsinkin siitä että meillä ei ollut japanilaista anime kunniavierasta (eli meillä taisi olla muistaakseni Spoony ja Benzaie). Tämä johtui valitettavasti siitä että kunniavieraamme (jonka piti itseasiassa olla Mori) perui hyvin lyhellä varoitusajalla, emmekä enää ehtineet hankkia hänen tilalleen uutta kunniavierasta ja tämän vuoksi nostimme pienemmän kunniavieraan pääkunniavieraaksi. Vaikka tuommekin tapahtumaan näitä ”ns. youtube-julkkisia” niin olemme pitäneet linjana että heidän tulisi luennoida Japaniin liittyvistä ilmiöistä, kuten animesta japanilaisista peleistä ja muista ja tässä linjauksessa on pysytty (niinkuin nyt meillä oli luento Anime kouluista, fanficeistä ja Puludeittisimistä josta oli ohjelma Desuconissakin.) Lisäksi nämä henkilöt ovat karismaattisia ja hyviä luennoitsijoita, ja en usko että se on keltään pois jos heitä on paikan päällä pitämässä ohjelmaa pääkunniavieraan lisäksi.

  Ohjelmanpitäjille lähetetään toukokuussa ohjelmanpitäjä infopaketti, joka sisältää yleistä tietoa tapahtumasta ja ohjelmanpitämisestä sekä Ohjelmanpitäjien esityksenteko- ja esiintymisoppaan (saatu muistaakseni Traconilta) ja Ohjelmanpitäjäpresentaation (saatu Desuconilta).

  Olen kysellyt mm. bloggaajia sekä muitten tapahtumien ohjelmanpitäjiä pitämään ohjelmaa. En tee tätä kuitenkaan järjestelmällisesti (esim. kysy kaikkia Desuconin ohjelmanpitäjiä), joten tämä voi olla syy miksi asia ei ole näkynyt ulospäin. Lisäksi pyydän aina edellisen vuoden ohjelmanpitäjiä pitämään ohjelmaa Animeconiin. Meillä on monia luennoitsijoita, jotka ovat pitäneet ohjelmaa kaikissa kolmessa Animeconissa ja esimerkiksi Kikuconissa, Chibiconeissa, Mimiconissa, Kawaconissa ja Traconissa. Eli vaikka ohjelmanpitäjä ei ole luennoinut Desuconissa, niin se ei välttämättä tarkoita että häneltä ei löydy kokemusta muista tapahtumista. Lisäksi meillä on ollut yhteistyötä Kawaconin, Kikuconin ja Mimiconin kanssa ja 2012 otimme yhteyttä kaikkiin animeyhdistyksiin ja tapahtumiin mahdollisuudesta yhteistyöhön (osasta vastattiin, osasta ei).

  Sain kutsun Conconiin niin Animeconin kuin Helloconin tiimoilta, ja olisin halunnut tulla, mutta valitettavasti olin tuolloin lomalla Koreassa. Ensi vuonna aion saapua paikalle jos minulla ei ole mitään muita menoja. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta kun minut sinne kutsuttiin.

  Olen twitterissä: @yoshh_Drink_me ja aktivoidun aina tapahtumien aikaan sekä pidän blogia johon olen kirjoittanut tuntoja aina eri tapahtumista uusi: http://popcornblogi.blogspot.fi/ ja vanha: http://drinkmeblogi.blogspot.fi/ Tänä keväänä olen valitettavasti ollut vähän epäaktiivisempi bloggaaja/twitterissä, koska valmistuin ja minulla oli sen vuoksi koulukiireitä.

  Toivottavasti sain nyt tähän perusteltua monipuolisesti meidän linjauksia ja valintoja, jos on kommentoitavaa tai kysyttävää niin antaa tulla 😀

  • corvidian Says:

   Hei Jenni,

   Tulen tähän väliin sanomaan, että tykkäsin Animeconin tämänkertaisista avajaisista ja päättäjäisistä. Hyvä, korkeaenerginen tanssiesitys heti alkuun herätti yleisön kivasti, ja lopun hoiti pitkälti Lassin lavakarisma. Pidin myös siitä avajaisten ”luennosta”, tosin asiaan vaikuttanee samankaltainen animemaku Lassin kanssa. Mainitsi juuri niitä sarjoja, mitä on tullut mennävuosina katsottua.

   Jos jotain rakentavaakin palautetta pitää antaa, niin taustamusiikkia olisi voinut käyttää paremmin/enemmän. Nyt se alkoi ja loppui vähän satunnaisen tuntuisesti. Toinen vähän kummastuttanut asia oli se, että vaikka Mori mainittiin n kertaa ja oli katsomon puolella katsomassa, hän ei käynyt lavalla kertaakaan. Saattaa tietysti olla hänen oma toiveensa.

   Yleisesti ottaen jäi kuitenkin positiivinen olo sekä avajaisista että päättäjäisistä.

   • Jenni Says:

    Hei, kiitos palautteesta! Mori ei tosiaan itse halunnut tulla lavalle niin siksi häntä ei siellä näkynyt. Laitan tekniikalle palautetta taustamusiikista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: